29 Temmuz 2010 Perşembe

Kitap Tanıtımı Bölüm 4 : Macar

Yazar : Solmaz Kamuran

Konu: İbrahim Müteferrika gözünden hayatın anlamını bulmaya çalışmak diye özetleyebilirim.

Yayınevi : İnkılap

Tipinden de anlaşılacağı gibi yukarıdaki resim İbrahim Müteferrika'ya aittir.Kendisinin neden bu kadar değerli bir zat olduğunu birazdan anlatacağım.Önce şunu belirtmeliyim ki bu eski Osmanlı resimlerindeki adamlar hep birbirine benziyor.Nasıl iş anlamadım...

Öncelikle kitabın adının açıklamssını yapmalıyım.Kendisi Macar'dır aslen.Devşirme değildir,şimdiki Romanya-Macaristan sınırları Osmanlı'nın hakimiyetindeyken Macar özgürlüğü için uğraşan adamlardan...Bu yüzden Osmanlının buyruğuna gönüllü olarak girmiş ve ortak düşman olan Avusturya İmparatorluğuna karşı çarpışmıştır.İsmini İbrahim olarak değiştirmiş ve Müslüman olmuştur.Savaş alanında da birkaç kez bulunduğu söylensede asıl savaşını Osmanlı'nın cahilliği ile verdiği kesindir..

Önemi matbaadan gelmektedir.Kendisi Osmanlı'da matbaayı kuran adamdır.İki asır geç gelmiş bu su gibi hayati öneme sahip teknolojiyi sonunda ne yapıp ne edip Osmanlı'ya kazandırmıştır.Günümüzde de hala var olan bağnazlar isyan çıkarmasın diye , matbaanın yararlı olduğuna dahil fetva bile çıkarttırmıştır.

Kitap çok güzel hazırlanmış.Eğer korsan almazsanız günlük-roman tarzı ilerliyor kitap ve günlüğün olduğu kısımlar sarı kaygan kağıttan basılmış.Şiddet ile tavsiye ediyorum.Özgürlüğün,ilmin,bilimin ve en önemlisi bu edebiyat ve sanat ile içiçe yaşamış adamın güzel dünya görüşlerinin tadına siz de varın.Size İbrahim Müteferrika'nın dergahtaki hocasının güzel bir sözüyle veda ediyorum.

"Hayat bir nehirde karşıdan karşıya geçmeye benzer,yola çıktığında varacağınkıyı uzaklardadır, oraya yaklaştığında ise ayrıldığın kıyı..."

Hayırlı günler...

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails